04 de setembre 2009

Iniciatives ciutadanes autònomes

Aquest dies han aparegut als media denúncies de festes extravagants a les instalacions militars americanes a Kabul. Qui les difón és Danielle Brian, promotora del projecte POGO. L'orígen, algun "whistleblower" (denunciador d'irregularitats), d'entre el personal dels governs i administracions, fastiguejat per aquests comportaments i que s'arrisca a denunciar-los.

Estirant el fil pel Google, he trobat iniciatives interessants:

- el sindicat (the union, en anglés !) americà per les llibertats civils ACLU.
M'agrada el nom, que demostra que la meva intuició de sindicat de ciutadans té sentit !
La meva proposta de sindicat ? aquí !




- el projecte POGO: Project On Gouvernment Oversight (Projecte per a la supervisió del Govern), que vol exposar corrupcions i explorar solucions !










- i un altre projecte, el GAP: Gouvernment Accountability Project, que pretén, entre d'altres objectius, empowering citizen activists !







Val la pena obrir finestres i navegar per fer-se idea de les activitats i maneres de treballar dels ciutadans dels EEUU, de les organitzacions que poden contribuïr, des de fora, a millorar la governança pública.







Per lligar caps, vaig descobrir el concepte de whilstleblower quan el Paul Van Buitenen, funcionari a la meva Unitat (1998, a la DG EAC), va promoure tot el procès de denúncies que va acabar amb la dimissió de la Comissió, el 1999 ! En els treballs posteriors de reforma de la Comissió, va merèixer especial atenció la denúncia de disfuncionaments. El resultat, els articles 22bis i ter del nou estatut dels funcionaris de la Unió Europea.

És interessant fer referència aquí a les reflexions del Joan Subirats sobre la necessària "desconfiança democràtica". Mireu la nota de maig de 2008.

Ens queda molt per aprendre a fer, a actuar. Però, sortosament hi ha camins apuntats ...