25 d’octubre 2009

Tradició ? ... modernitat, innovació, progrés !

Sembla que el Consell Escolar de Catalunya, composat de representants de mestres, d'alumnes, de pares i mares, d'ajuntaments, d'universitats, del sector privat, … va decidir el passat 9 d'octubre, per acord majoritari dels assistents, proposar que les vacances de Nadal s'anomenin "vacances d'hivern", i les de Setmana Santa, "vacances de primavera".

Això, al Toni Soler li fa gràcia. Escriu a La Vanguardia del diumenge 25, que "con ello se pretende llevar la laicidad educativa a las últimas consecuencias, y no ofender las creencias de una parte de la población que reza a otro Dios o a ninguno. Éramos pocos y parió la burra, se debe decir Maragall. Y también Montilla, cuya divisa, en teoría, es que el Govern debe intentar resolver problemas, y sobre todo no crear problemas nuevos … "

I pensa que això serà un problema, i que portarà cua, "porque este país no se formó ayer, y tiene una tradición, e incluso a los no creyentes nos parece una tontería cambiar una nomenclatura que no molesta a casi nadie, pues no supone imposición alguna; y que refleja, se quiera o no, cuáles son nuestros referentes históricos y culturales."

Afegeix que "encima, el cambio no servirá de nada, porque las navidades seguirán siendo las navidades, porque así lo quiere la Iglesia, y el Corte Inglés, los catalanes de a pie que hemos crecido con el Tió y el Belén, y los catalanes de nuevo cuño, que quizá rezan a un Dios distinto pero saben en qué país han decidido enraizarse, y por lo general (imanes barbudos a parte) tienen más sentido común que algunos que dicen hablar en su nombre."

I acaba considerant que sembla mentida: "Con la que está cayendo, con lo cuestionado que está el sistema educativo, y algunos prefieren meterse en berenjenales que quizá algún día nos llevarán a sustituir el puente de la Purísima por el puente de Otoño, y a rebautizar al conseller de Obras Públicas como Joaquim Hivern.No sé yo si Maragall consentirá en dar un paso tan temerario que, si da votos a alguien, no será a su partido, sino a Iniciativa, y en mayor medida a la oposición."

Això és el que predomina a Catalunya: la tradició i la conyeta fàcil davant iniciatives innocents de racionalitzar la nostra cultura. La cultura ha de ser sempre el què s'ha fet en el passat ? No podríem fer "cultura" imaginant un futur millor, construint hàbits més simplement humans, deixant enrere vestigis de prèdiques manipuladores ? Sense imposar ni prohibir, perquè no buscar iniciatives que progressivament ens desempalleguin de velles tradicions interessades ?

Potser no som massa gent els qui pensem que hauríem d'anar netejant la nostra ment de residus, que cal treballar per afavorir que les persones tinguem referents més racionals, menys contaminats per creences i costums manipulades.

Però és trist, lamentable, constatar que un dels més significatius formadors (deformadors ?) d'opinió política a Catalunya, menyspreï temptatives ben intencionades de progressar tranquilament cap a una cultura moderna basada en el sentit real de les coses. Perquè hem de seguir parlant de "tots sants" per fer la castanyada de tardor, o de sant joan per festejar l'arribada de l'estiu ?

Tradicions, conformisme, conyeta ... cofois i decadents, que deia el Bohigas.

Afegit el dimecres 28:
Màrius Carol, a La Vanguardia, informa que el conseller Maragall ha assegurat que no té la més mínima intenció de canviar els noms dels períodes de vacances, entre altres coses, per no fer el ridícul ...
Màrius Carol diu que no seria un exercici de laicisme o de multiculturalitat, sinó de insensatesa ( l'article )