15 d’octubre 2010

Canviar la mentalitat de la gent ? . . . sí !

Dissabte passat, dia 9 d'octubre, Juan-José López Burniol feia balanç del tripartit, a La Vanguardia, i criticava l'actitud d'Iniciativa per Catalunya, que qualificava d'integrisme ideològic, dogmàtic, perque proposava "canviar la mentalitat de la gent".

Doncs jo estic d'acord amb què hem de treballar per canviar la mentalitat de la gent:
- per fer progressar els nivells d'informació, de coneixement, de curiositat crítica,
- per millorar les capacitats d'anàlisi, de raonament, d'enteniment, de comprensió de les problemàtiques,
- per promoure actituds de respecte, de tolerància, de responsabilització, de cooperació, de solidaritat,
- per evitar que d'altres manipulin les consciències i juguin amb les pors i angoixes de la gent.

Les persones hem de ser lliures: les mentalitats no s'han d'imposar, lògicament.

Molts ho intenten, per evitar que el poble, la ciutadania, vegi massa clar els tripijocs que s'amaguen. Les dretes, els conservadors, els ultraliberals, els reaccionaris, els qui tenen riquesa i poder ... fan tot el possible per evitar canvis i progressos cap a situacions més justes, més equilibrades, més equitatives, més democràtiques. Fan tot el possible per evitar que la gent prengui consciència i reaccioni segant cadenes, tombant estaques. Molts no tenen cap interés en una societat justa, cooperativa, solidària, i possiblement, com deia/diu el Labordeta, ens costarà poder veure una societat així, "... pero habrá que forzarla, para que pueda ser !"

Caldria que els partits i moviments que es reclamen progressistes, socialistes, d'esquerres, que diuen que defensen la solidaritat, la cooperació, l'altruisme, la felicitat colectiva, el benestar i el benviure ... adoptessin iniciatives i polítiques concretes per contribuir, efectivament, a generar mentalitats obertes i positives, a afavorir el que en anglès en diuen empowerment de les persones, dels ciutadans.

I que procuressin neutralitzar, impedir, les activitats pernicioses, les influències negatives pel progrés de la consciència dels humans.

Per exemple, reaccionant davant dels valors, de les mentalitats que transmeten moltes ràdios i televisions: anti-democràtics, anti-cíviques, pernicioses per la salut mental de les persones, o denunciant les proclames dels populistes i demagogs que proposen solucions simplistes a problemàtiques delicades i complexes..

Per exemple, evidenciant la propaganda interessada que fan els aparells eclesiàstics, que des de fa segles, i per augmentar la quota del mercat, atemoritzen la gent en base a creences milenàries cada cop més evidenciades. Eudald Carbonell (vegeu una nota anterior), diu que la manipulació de sentiments i emocions hauria de ser controlada i castigada. I que les creences suposen, de fet, perjudicar la generació de la consciència d'espècie, posant contradiccions i pals a les rodes a través de missatges atàvics i formes antigues d'entendre el món.

Laura Freixas comenta els resultats d'una enquesta als EUA: com més informada està la gent sobre les religions, menys creients són.
Els més creients, els catòlics, són els menys informats ... (a La Vanguardia de dijous, 14).

Els humanistes (i fins i tot, fa pocs dies, el programa de bricolatge emocional de TV3, la seva), diuen (diem) que la millor manera de ser feliç és fer feliços els altres ! Sobren el cel i l'infern, sobren les pors, els pecats, les pregàries, les indulgències, sobren els intermediaris dels déus ... i falten més predicadors honestos i creïbles de benestar personal i de la solidaritat colectiva !

Hem de treballar per canviar/millorar la mentalitat de la gent, sí ! Cal molta educació, molta pedagogia !
Hem de procurar que la gent, lliurament, progressivament, adopti mentalitats més obertes, més conscients, més responsables, sí !