05 d’abril 2011

Indignació, reacció, ... esperança ?


Ja vaig parlar del llibret del Hessel en una [ nota ] de gener. En realitat són 14 pàgines de text àmpli: probablement com un article llarg de El País ! Potser no n'hi ha per tant, i caldria veure el perquè de l'éxit mediàtic. Però té frases enternidores si penses en qui les escriu, des dels seus 93 anys.

Per exemple:

- que cal una organització racional de l'economia que asseguri la subordinació dels interessos particulars a l'interés general ... amb més justícia, més llibertat ... però no la llibertat incontrolada de la guineu en un galliner !

- que la pitjor de les actituds és la indiferència: que cal que ens indignem, que ens comprometem (s'engager ...), que treballem per a una ruptura radical del pensament productivista, de la lògica del "sempre més", i fem prevaldre l'ètica, la justícia, l'equilibri durable;

- i que cal una insurrecció pacífica contra els mitjans de comunicació de masses que només ens proposen el consum de massiu, el menyspreu dels febles i de la cultura, l'amnèsia generalitzada i la competència a ultrança de tots contra tots.

Rés de nou, però és una obra clara, simple, directa ... escrita amb el cor, que respira autenticitat, que genera adhesió ... i seguidors: penjo un article a El País de diumenge 3, sobre la iniciativa del seu amic, l'avi Sampedro.

I per acabar amb un article esperançador del Manuel Castells. Un pel optimista, però potser és el què necessitem ...



(cliqueu sobre els articles per ampliar-los i llegir-los millor !)